Bacchus


Bacchus
Jaar van ontstaan: 18e eeuw
Herkomst: Lotharingen of ten noorden daarvan
Afmetingen: 50 x 50 cm
Eigenaar: Haardplatenmuseum, Klarenbeek
Inventarisnummer: HPL-7
Jaar van aanwinst 1994
Vroegst bekende verblijfplaats: Zuidlaren
Opmerkingen: -


Tempel van Bacchus, Libanon






Tempel van Bacchus
AD 150
Baalbek, Libanon


Beschrijving
De plaat toont de Romeinse god Bacchus met in de rechterhand een glas en links een druiventros. Het geheel is omgeven door wijnranken. De plaat is afgewerkt met een vrij brede eenvoudige rand. Horizontaal lopen een aantal lichte strepen, mogelijk veroorzaakt door het gebruikte houten model. De plaat werd in 1994 door H.J. Brascamp in Zuidlaren bij een particulier gekocht.

Achtergrond
Bacchus (Dionysus bij de Grieken) was de dartele, jolige god van de wijnbouw. Hij werd veelal begeleid door Bacchanten die met loshangende haren zwierden en pret maakten. Daarop volgden dronken mannen. Silenius, zijn leermeester en dikwijls met Bacchus verward, reed achteraan op een wijnvat. Hij moest in evenwicht worden gehouden want hij verkeerde in een gestadige roes. Bacchus daarentegen bleef nuchter.
Bacchus wordt dikwijls voorgesteld als een jongeling met vrouwelijke trekken en een blozend gelaat. Op de haardplaat is dat ook het geval. Andere keren is hij een krachtige man met een volle baard en weelderige lokken [1].

Referenties
[1] J. Kleijntjes en H.H. Knippenberg, Van goden en helden, J.B. Wolters, Groningen, 1915


TERUG NAAR DE HOME PAGE

Dit is de versie van 9 oktober 2001
Copyright © 1999 - M.H.Brascamp, All rights reserved.

Deze site wordt gesponsord door
BrascampVeiligheidAdvies B.V.